Performance improvement

Arbeidsrecht: wat mag een werkgever bepalen en wat niet?

Geplaatst op

Als werkgever is het lastig om alle werknemers tevreden te houden. Keuzes die werkgevers maken zijn begrijpelijk: ze willen een zo hoog mogelijke omzet in een zo kort mogelijk tijd. Hierdoor kan de werkdruk hoog komen te liggen, waardoor je als werknemer stress kunt ervaren. Een beetje stress is gezond, teveel stress doet een mens niet goed en kan leiden tot een burn-out. Werkgevers zijn ondernemers met een commerciële geest en zijn gefocust op het verdienen én besparen van geld. Hierdoor ontstaat er bij veel bedrijven onverschilligheid omtrent bepaalde keuzes en regels. Zowel werkgevers als -nemers doen er goed aan om op de hoogte te zijn van elkaars rechten, zo geeft advocatenkantoor Leeuwarden aan.

Een tijdelijk contract

Voordat werkgevers een vast contract aanbieden aan werknemers, vinden zij het belangrijk om eerst te zien wat voor vlees zij in de kuip hebben. Dit doen zij vaak door middel van een proeftijd en tijdelijke contracten. Omdat veel werknemers behoefte hebben aan houvast, heeft de wet bepaald dat deze tijdelijke contracten niet eindeloos verstrekt mogen worden.

  • Tijdelijke contracten mogen niet meer dan twee keer verlengd worden, waardoor je dus maximaal drie tijdelijke contracten kunt krijgen bij dezelfde werkgever.
  • De periode tussen twee tijdelijke contracten mag niet langer zijn dan 6 maanden.
  • De periode van werken onder een tijdelijk contract, mag niet langer zijn dan 36 maanden. Wanneer jouw werkgever wilt dat je hierna voor hem blijft werken, is hij verplicht een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden.

Het ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof voor zowel de vader als de moeder, dient ten minste twee maanden van tevoren worden aangevraagd bij de werkgever. Deze is verplicht het ouderschapsverlof te accepteren. Het ouderschapsverlof verschilt echter wel tussen mannen en vrouwen. Het vaderschapsverlof bedroeg tot en met 30 juni 2019 één volledig betaalde werkweek. Vanaf 1 juli 2020 wordt dit vaderschapsverlof verlengd tot vijf keer een volledige werkweek. Deze vijf weken zijn echter onbetaald.

Salarisverlaging

Een werkgever mag jouw salaris om verschillende redenen verlagen. Zo kan het zijn dat je als werknemers voor een langere periode onder de maat presteert, het financieel niet goed gaat met de organisatie of omdat er sprake is van een herstructurering. Vaak kiest een werkgever er echter voor om de secundair voorwaarden naar beneden bij te stellen in plaats van de primaire arbeidsvoorwaarden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze blogs!

Contactgegevens

Via info @ performance-improvement.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden