Geplaatst op
Mensen zijn in principe nooit uitgeleerd, omdat we nieuwsgierige wezens zijn. Door het vergaren van nieuwe skills en het leren van nieuwe informatie, kunnen we groeien en ontwikkelen. In deze blog geven we daarom tips hoe jij het beste nieuwe informatie tot je kunt nemen: de beste manieren om te leren.
Schrijf het op!
Het opschrijven van informatie is een goede manier om dingen te onthouden, er wordt niet voor niets gezegd: “Wie schrijft, die blijft”. We raden aan om hiervoor flashcards te gebruiken. Flashcards zijn kaartjes van papier, waar je heel eenvoudig woordjes of opdrachten op kunt schrijven. Dit maakt het makkelijk om jezelf te overhoren. Flashcards zijn niet alleen handig om bijvoorbeeld Franse woordjes in je hoofd te stampen, maar ook om interessante feiten of weetjes op te schrijven. Wanneer je informatie gaat opschrijven, raden we aan om het niet klakkeloos over te nemen van het internet of een boek, maar om het juist in je eigen woorden op te schrijven. Je begrijpt namelijk een theorie pas echt als je het in simpele woorden kunt beschrijven.
Herhalingen en onderbreking
Het is belangrijk om de stof meermaals te herhalen. Door informatie te herhalen, weet je namelijk of je dingen mist of dingen vergeet. Daarnaast is het ook niet verstandig om uren achter elkaar door te rammen, maar genoeg onderbrekingen in te plannen. Neem om de 20 minuten even kort pauze. Het is namelijk onderzocht dat we maar 20 minuten achter elkaar écht kunnen concentreren. Neem steeds een kleine pauze van 5 minuten. Check ook in die pauze even of je de belangrijkste dingen nog weet en kan repliceren in je hoofd. Zo test je of je de dingen nog wel kunt opslaan.
Leer een lange tijd van te voren
Veel studenten zijn onder de indruk dat ze een dag van te voren wel even de stof tot zich kunnen nemen. Dit blijkt niet zo te zijn. Deskundigen zeggen dat je maar liefst 80% van de stof bent vergeten de volgende dag. Daarom raden we aan om minstens twee weken van te voren te beginnen. Met bovenstaande tips kom je een heel end en leer jij het beste: of dat nou voor een toets is of voor het vergaren van extra kennis.