Performance improvement

De toegevoegde waarde van de BI-tool

Geplaatst op

We leven in een tijdperk waarin data centraal staat. Bedrijven die inzicht hebben in hun eigen gegevens en middelen, kunnen hun processen efficiënter maken en middelen beter benutten. Dit leidt op lange termijn tot kostenbesparingen en een betere inzet van middelen. Om dit te bereiken, maken moderne organisaties gebruik van Business Intelligence (BI)-software.

Wat is Business Intelligence (BI)?

Bij het nemen van belangrijke beslissingen vertrouwen velen op hun instinct. Echter, wanneer beslissingen de toekomst van een organisatie beïnvloeden en banen op het spel staan, is het cruciaal dat deze gebaseerd zijn op data en statistieken.

Business Intelligence, oftewel BI, helpt bedrijven bij het verzamelen, analyseren en begrijpelijk maken van data. BI-tools spelen een sleutelrol in dit proces en bieden verschillende functies.

Gerelateerd: “Wat is datamining? – Een handleiding voor bedrijven

Functionaliteiten van BI-tools

Laten we de belangrijkste functies van een BI-tool eens op een rij zetten. Zoals altijd is het belangrijk om te vermelden dat ieder softwaresysteem anders is ingericht, dus wat volgt is slechts een voorbeeld. Maar doorgaans bevatten BI-tools in ieder geval de volgende functionaliteiten:

Analyseren: BI-tools analyseren bedrijfsprocessen om risico’s en kansen te identificeren. Dit geeft gebruikers een ‘360-graden’ overzicht van de organisatie.

Kennisbeheer: Organisaties beschikken over veel kennis die vaak slecht verdeeld is. BI-tools verzamelen en combineren belangrijke gegevens en documenten, waardoor deze voor iedereen toegankelijk worden.

Meten: Bedrijfsdoelstellingen, ook wel Key Performance Indicators (KPI’s) genoemd, worden continu gemonitord door BI-tools. Dit geeft een duidelijk beeld van de huidige stand van zaken.

Monitoring: Naast het meten van doelstellingen, houden BI-tools ook de algehele voortgang van de organisatie in de gaten. Realtime data monitoring stelt organisaties in staat om direct in te grijpen wanneer dat nodig is.

Rapportage: BI-tools genereren eenvoudig rapportages op basis van verzamelde data. Deze rapporten helpen het management bij het nemen van datagedreven beslissingen.

Samenwerking: Doordat iedereen toegang heeft tot relevante data en rapporten, wordt efficiëntere samenwerking mogelijk gemaakt.

Voorspellingen: BI-tools helpen ook bij het doen van toekomstvoorspellingen. Door inzicht in historische data kunnen bedrijven beter anticiperen op toekomstige ontwikkelingen.

De rol van Enterprise Resource Planning (ERP)

Het is duidelijk dat Business Intelligence een cruciale rol speelt in het succes van een organisatie. Echter, een BI-tool komt pas echt tot zijn recht wanneer deze geïntegreerd is met een Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem. Een ERP-systeem zorgt ervoor dat data automatisch naar de BI-tool wordt doorgestuurd, waardoor gegevens uit alle bedrijfsgebieden gecombineerd kunnen worden.

Conclusie

Het benutten van data is cruciaal voor moderne organisaties. Business Intelligence biedt de tools en technieken om data om te zetten in waardevolle inzichten, wat leidt tot betere beslissingen en efficiëntere processen. Door BI-tools te integreren met ERP-systemen, kunnen organisaties hun volledige potentieel benutten en een concurrentievoordeel behalen.

Lees verder: “Wat is een Data Hub?

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze blogs!

Contactgegevens

Via info @ performance-improvement.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden