Geplaatst op
We weten dat er inmiddels een lange poos in Nederland een tekort is aan personeel. Vacatures staan reeds een lange tijd open en werkgevers zitten in sommige gevallen met de handen in het haar. Toch is het zo dat niet elke sector even verlegen zit om geschikt en goed geschoold personeel. En deze blog willen we daarom een verdere toelichting geven over welke tekorten er zijn op de arbeidsmarkt en specifiek gezien in welke sectoren de nood het hoogst is.
Technieksector
Een van de sectoren waarin een groot tekort is aan goed opgeleid personeel, is de technieksector. Nu is de technieksector en tamelijk breed begrip. Toch is het voor de meeste van onze lezers duidelijk wat wij hiermee bedoelen. Het gaat namelijk om personeel in zowel de digitale techniek, zoals de ICT en de automatisering, als monteurs zoals elektriciens en technisch personeel bij bijvoorbeeld infrastructuur. De reden waarom de sector te maken heeft met een tekort aan personeel, heeft te maken met (voor een groot deel tenminste) de opleidingen die studenten tegenwoordig kiezen. Steeds minder studenten kiezen voor een technische opleiding, waardoor de hoeveelheid hoogopgeleid personeel daalt.
Ben jij technisch opgeleid en heb jij benodigde technische certificaten in bezit? Kijk dan op deze website voor banen en vacatures voor monteurs en andere technici.
Het onderwijs
Ook het onderwijs heeft te maken met grote tekorten. Het lerarentekort is inmiddels iets wat al enige jaren speelt. Het lijkt erop dat de grootste tekorten vooral in het basisonderwijs zitten. Een interessante gedachte hierachter, is dat het mogelijk te maken zou kunnen hebben met dat steeds minder mannen kiezen voor het basisonderwijs. Dit is niet zozeer omdat mannen het niet leuk vinden om kinderen nieuwe dingen te leren. Het lijkt er eerder mee te maken te hebben met dat veel kinderen in het basisonderwijs nog dusdanig jong zijn, dat sommige mannen het eerder zien als oppassen en een beetje leren.